Koolmonoxide melder – Stijging koolmonoxidevergiftigingendoor falende cv-ketels

Er vallen steeds meer slachtoffers door verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketels. Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma Dit is de Dag Onderzoek.

Tip brandweer

Schaf nu uw koolmonoxide melder aan! Kijk hier voor ons aanbod,

Terwijl het aantal slachtoffers door open geisers afneemt, onder meer doordat er steeds minder geisers in omloop zijn, stijgt het aantal mensen dat een vergiftiging oploopt door een cv-ketel.

Door slechte installatie van verwarmingsapparatuur kunnen ook moderne ketels koolmonoxide lekken, zo blijkt in het programma. Volgens voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vallen er jaarlijks gemiddeld 100 gewonden en 10 doden door koolmonoxidevergiftiging in Nederland. De OVV is een onderzoek begonnen naar de situatie.

Toename onbekwame installateurs
Sinds in 2007 de Vestigingswet voor bedrijven is afgeschaft, hoeven installatiebedrijven niet aan speciale bekwaamheidseisen voldoen om een onderneming te beginnen. Er is volgens de brandweer de afgelopen jaren sprake van een toename van het aantal onbekwame installateurs op de markt.

Onderzoek van Dit is de Dag wijst uit dat er vorig jaar 83 slachtoffers zijn gevallen door koolmonoxidevergiftiging door cv-ketels. Door geisers vielen 30 slachtoffers. Een persoon overleed aan de vergiftiging. In 2012 kregen nog 85 mensen te maken met een vergiftiging door een slechte geiser, terwijl er toen 73 slachtoffers vielen door een verkeerd geplaatste cv-ketel.

Bron: http://www.at5.nl/artikelen/136640/stijging-koolmonoxidevergiftigingen-door-falende-cv-ketels

Door Safety professional Bram

Commercieel afdelingshoofd - Safety

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *